Micro-Star International (MSI) toimitti Gaming.fi:lle testattavaksi GT70 kannettavan pelitietokoneen ja tehokkaan pelikeskusyksikön Nightbladen pienillä kuorilla, joissa on tavallisesti emolevy ja virtalähde valmiina. Kahden eri valinnanvaran välillä vertailimme laitteiden omia puoliaan, molempien pelisuorituskykyä ja sitä, kannattaako niihin investoida muutamaksi vuodeksi. Nightbladea ei ole aikaisemmin toimitettu Suomeen, joten olemme maan ensimmäisiä kokeilijoita.
GT70:ta voisi ennemmin kutsua siirrettäväksi kuin kannettavaksi, sillä se on noin neljän kilon painoinen järkäle. Näin massiivinen ei siis sovi aivan jokaisen reissailun kaveriksi, ainakaan joka päivä käytettävään koulureppuun. Parhaiten hyöty voi irrota joko omilla lani-illoilla kaveriporukan kanssa tai oikeilla tapahtumilla, jolloin massiivisia irtaimistoja ei tarvitse raahata mukana.
Sekä paneeli että näytön takaosa on kiiltävän mustaa harjapintaa ja reunat ovat taas mattamustaa. Kaikkein huomattavin erilaisuus näkyy Steelseries-näppäimistöstä, jonka taustavalot saa kolmen eri värisiksi samaan aikaan. Ohjelmistojen joukossa on sitä varten Steelseries Engine -ohjelma, jonka avulla voi laittaa erilaisia väriprofiileja. Asetukset voi tallentaa neljälle eri profiilille ja profiilien vaihto onnistuu lennosta näppäinyhdistelmällä fn ja 1-4. Yksittäisiä näppäimiä ei kuitenkaan voi korostaa samalla tavalla, kuin arvostelemassamme XG1-R LED -näppäimistössä, sillä penaalilla on vain kolme eri LED-aluetta. Ohjelmalla voi määrittää makroja mille tahansa tavallisille näppäimille ja se osaa pitää tilastoakin useimmin painetuista näppäimistä. Fyysisesti arvostelukappaleella oli jenkkinäppäimistön layout ja kirjoitteluun oli siitä huolimatta nopeaa tottua, mutta kannattaa erikseen tarkistaa nordic-version layout. Jostain syystä MSI keksi siirtää Windows-napin oikealle puolelle, vaikka sen voisi ottaa kokonaan pois käytöstä erillisellä napilla, jos sellainen olisi. Omasta mielestäni nappi toimii paremmin vasemmalla, koska käytän paljon nuolinäppäimiä esimerkiksi ikkunoiden siirroissa.
Vasemmalla puolella on kolme jakkiliitäntää, joihin saa kiinni joko tavalliset stereokuulokkeet tai vaikka surround-monikanavakaiuttimet 3.5mm jakkiliittimillä. Myös USB 3.0 -liitännät ja SD-korttipaikka ovat vasemmalla puolella, kun taas USB 2.0 ovat oikealla levykelkan kanssa. Optista asemaa en valitettavasti päässyt testaamaan, sillä arvostelukappaleen levykelkka oli jumissa ilmeisesti kuljetuksen vuoksi. Takana ovat näyttö-, virta, ja RJ45-liitännät. Etupaneelissa on hipaisupainikkeita, joilla voi avata PowerDVD-soittimen, laittaa tuulettimen kierrokset täysille, vaihtaa näppäimistön LED-värejä, kytkeä langattomat laitteet pois päältä, sammuttaa näytön ja avata Dragon Gaming Centerin, jolla näkee laitteen tilatietoja ja voi säädellä vaikka hiiren ja äänen asetuksia. Laitteen reunoilla oleva kaiutinpari ei kykene toistamaan kovin basistista meteliä, mutta eipä niitä siihen voi odottaakaan. Dynaamisen äänentoiston ansiosta niitä kuitenkin tykkää käyttää pelaamiseen, jos on muutenkin tottunut pelaamaan kaiuttimien kanssa. Ohjelmistojen joukosta löytyy myös Realtek ja Sound Blaster Cinema, jolla voi säätää äänen basso- ja terävyystasoja.
Arvostelukappale on varustettu Windows 8.1:lla, joka ei testien aikana tuottanut suuremmin ongelmia arvostelijan runsaasta W7-tottumuksesta huolimatta, mutta Microsoftin keksintö vaihtaa työpöytä hetkeksi pois vaikka kuvan katselun vuoksi tuntuu kyllä turhauttavalta ja sen säätelyssä voi mennä hieman aikaa ja vaivaa. Järjestelmän käynnistelyä, päivittelyä tai perusohjelmistojen lataamista ei paljon tarvitse odotella, sillä järjestelmä pyörii 128 gigatavun SSD-levyllä. Peleille, videoille ja muille suurikokoisille on puolestaan yhden teran mekaaninen kovalevy. Tällainen levykombinaatio kannattaa tämänkaltaisilla läppäreillä ollakin, mikä voi näkyä hintalapussakin SSD:n hinnan laskusta huolimatta. Saa nähdä, milloin hybridilevyt tulevat yleisimmiksi, jolloin laitteissa voisi olla ekstratilaa uusille levyille tarvittaessa.
86 wattitunnin akku kestää pelikäytössä noin pari tuntia ja valmiustilassa näyttö päällä 4-5 tuntia, joten virta ei surffaillessa lopu aivan äkkiä. Akku sopii kevyeenkin pelaamiseen, mutta virtaa se syöttää raudalle sen verran rajatusti, että Watch Dogsin kaltaisia tehosyöppöjä ei kannata pelata akkukäytöllä, mieluiten aina verkkosähkön kanssa akun iän säästämiseksi. Lisäksi se lukitsee FPS:n 30:een automaattisesti.
GT70:ssä on mahdollisuus tehostaa jäähdytystä painamalla paneelissa olevaa hipaisupainiketta. Se nostaa tuulettimen nopeuden jo 4700 kierrokseen minuutissa, jolloin meteli on jo aika kova. Tästä ja 25-asteisesta ympäristöstä huolimatta prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat kohoavat jopa yli 90 asteen. Rauta pääsee äärimmilleen ainakin Titanfall-pelin kanssa, jonka vanhanaikainen Source-moottori veti ainakin prosessorin lämpötilat niin äärimmilleen, että laite joutui automaattisesti tiputtamaan prosessorin maksimikelloja ja samalla pelikin pätkii. Ongelman voi korjata laskemalla prosessorin maksimisuorituskykyä Windowsin virta-asetuksista 100%:sta vaikka 95%:een. Ulkoisesti lämpötilaa voi keventää esimerkiksi CoolerMaster X3:n kaltaisella lisäjäähdyttimellä. Mutta muutenkin monissa muissa peleissä, missä näytönohjaimen suorituskyvyllä on iso merkitys, käy näytönohjaimen lämpömittari 90-94 astetta. Tätä menoa myöten raudan käyttöikä voi lyhentyä vauhdilla, mikäli raskaita pelejä pelaillaan runsaasti. Tämän hintaluokan läppäriä voisi olla ikävää heittää SER-jätteisiin yhden loppuunajetun näytönohjaimen takia, johon ei välttämättä pysty vaihtamaan uutta tilalle ja siksi vetäisin lämpötilan rajaksi 80-85 astetta. Ainakin arvostelemamme ASUS G750:n lämpötila pysyi maksimissaan noin 80 asteessa, joka on kunnioitettava tulos tämän tehokkaan jäähdytyksen ansiosta.
GT70:n kuuma poistoilma virtaa vasemman käden kohdalta, joka voi olla haitallinen vasenkätisille. Jäähdytys tulee todennäköisesti parantumaan GT72-malleissa, jossa ASUS G750-kannettavan tavoin poistoilma tulee molemmilta takareunoilta. Jostain syystä tämä GT70 näyttää jäähdytyksen kannalta joko keskeneräiseltä tai halvahkolta tuotteelta, sillä takareunan oikeaa puolta ei ole ulkopuolelta nähden ole käytetty hyväkseen liitännän tai jäähdytyksen kannalta.
Lämpötilat:
Nightblade on pelaajille tarkoitettu paketti, johon on huolehdittu 16-litraisen kotelon sisään sopivat osat mini-ITX-emolevyn ympärille, kuten virtalähde ja DVD-asema. Siitä siis puuttuu näytönohjain, prosessori (ja jäähdytin), RAM-muistit ja SSD- tai kiintolevyt. Jotkut valmistajat myyvät Nightbladea valmiiden pakettikoneiden yhteydessä, jolloin minkään sisusosien ja käyttöjärjestelmän asentamisesta ei tarvitse itse huolehtia. Arvostelimme Nightbladen tietokoneena arvostelukappaleen osien kanssa.
Vaikka koppa on vain 16-litrainen, siitä tulee yllättävän massiivinen, sillä arvostelukappaleen kopassa on 9,5 kiloa painoa kaikkien sisuksien kanssa. Kopan vasemman reunan saa auki kahta vipua liikuttamalla. Alapuolelle mahtuu maksimissaan kaksi PCI-E-paikkaa vievän näytönohjaimen. Gaming.fi:lle toimitetussa paketissa odotti GTX780 Ti näytönohjain, joka edusti arvosteluhetkellä Nvidian uusimman sukupolvensa tehokkaimpia näytönohjaimia pöytäkoneilla. Emolevyssä on kuitenkin integroitu grafiikkapiiri ja kaksi HDMI-liitintä, jos ei aio lisätä erillistä grafiikkakorttia. Tallennusmuistina oli kahden teran kiintolevy ja SSD-levy, joten järjestelmä ei lataile itseään tai oheisohjelmia etanavauhdilla. Levytilaa on yhdelle 3.5 tuumaiselle kyljessä ja kahdelle 2.5-tuumaiselle yläpuolella, joten kovin monta kiintolevyä ei tähän mahdu. Pienen kokoinen Slim Slot-in optinen DVD-levyasema sijaitsee poikittain koneen edessä, johon levy työnnetään ilman painonappia.
Pienen kotelon ansiosta Nightbladen voi ujuttaa mihin vain, kunhan takana on tilaa johdoille. Kotelo vaatii kuitenkin vähintään puoli metriä syvän tilan (josta takajohdot noin 10cm), jonka takia tuli ongelmia asettaa laite TV-tasolle. Lisäksi kotelon edestä lähtee eteen jalka, jonka takia se voi tipahtaa hyllyltä helposti, jos se on liian lähellä hyllyn tai pöydän reunaa. Kotelon edessä on USB-liittimiä sekä stereo- ja mikrofoniliitännät. Loput liittimet saa taakse, josta saa surround-monikanavakaiuttimet kiinni 3.5mm jakkiliittimillä tai S/PDIF-liitännällä. Takaa lähtee emolevyltä myös langattomien laitteiden antennit, jotka kiinnitetään ja irrotetaan pyörittämällä.
Alla olevan tilan tarkoituksena on imeä tuloilma sisään pölysuodattimen läpi, jonka saa irti helposti imuroitavaksi. Kotelossa on yksi tuuletin takana (92mm), jonka kautta puhalletaan paluuilma pois. Lisäksi prosessoriin on asennettuna riittävän suurikokoinen jäähdytin tuulettimella ja sille on hyvä tilavaraus ainakin kopan leveyssuunnassa. Tosin pelkkä Nightblade ei sisällä jäähdytintä ja sopivan valitseminen saattaa tulla hankalaksi. Toimitetun jäähdyttimen koko tuntuu olevan maksimimitoissaan, jonka korkeus on noin 12 senttiä ja sivujen leveys 8,9 senttiä. Arvostelukappaleen lämpötilat pysyvät hallinnassa toisin, kuin esimerkiksi GT70:lla. Tuulettimen voi tarvittaessa lisäillä sivullekin (120mm), jos nykyisen ilmankierron teho ei riitä.
Nightbladen kenties mielenkiintoisin ominaisuus on kytkettävä ylikellotus (OC Genie), jonka saa päälle painamalla kytkinnappia kopan edestä jakkiliittimien vierestä. Tällöin OC Genie -nappi palaa punaisena ja se nostaa prosessorin kelloja ylös (3400MHz:stä 4000MHz:iin) ilman mitään erillisiä sovelluksia, sillä kaikki tarvittava on emolevyssä valmiina. Tosin se jättää näytönohjaimen ylikellottamatta, jonka joutuisi kellottamaan erikseen.
Lämpötilat:
Seuraavaksi esitämme vertailut erilaisten testien ja pelien suorituskyvyistä. Kaikki testit tehtiin ohjelmien oletusasetuksilla ja pelit pelattiin 1920x1080 resoluutiolla. Pelien mittaamisessa käytettiin FRAPS-ohjelmistoa, jolla laskettiin fps:n keskiarvo (kuvia sekuntia kohden) ja niiden vaihtelut. Nightbladessa ei pelitestien aikana käytetty ylikellotusta.
3DMarkilla testattiin molempien arvostelukappaleiden pisteytettyä pelisuorituskykyä ja Nightbladen osalta erikseen myös ylikellotettu osuus. Vertailun vuoksi mukana on Lenovo Z50-70 kannettava tietokone (i5-4200U 1,6GHz, GT840M 2GB, 8 GB DDR3 1600 MHz). Testeistä kevyt Ice Storm mittaa mobiililaitteitakin, Cloud Gate on keskiraskaille pelitietokoneille ja Fire Strike haastaa tehokkaatkin pelikoneet. Sky Diverin tulokset jätettiin kokonaan pois, sillä se tuotti epäonnistuneita testituloksia.
3DMark 11 -testi suoritettiin vertailun vuoksi MSI GT70:n ja aikaisemmin testatun ASUS G750:n pelikannettavien välillä, josta huomaa paremman näytönohjaimen merkityksen.
PCMark 7:ssa mitattiin laitteiden yleistä suorituskykyä.
Titanfall ajettiin kahdessa eri vaiheessa. Kevyemmässä reunanpehmennys oli 4x MSAA ja varjostus, effektit, mallinnus ja räsynuket keskitasolla ja loput korkealla. Toisessa vaiheessa kaikki ovat säädetty tappiin saakka. Watch Dogs testattiin kahdessa vaiheessa kaupunkiajelulla, korkeilla ja ultrakorkeilla asetuksilla ilman mitään modifikaatioita. Tomb Raider (2013) mitattiin pelin omalla benchmark-testillään. Korkeimmilla asetuksilla eron tekee TressFX, joka saa hiukset aidomman näköisiksi. Team Fortress 2 ajettiin korkeimmilla grafiikka-asetuksilla.
Nightbladella pelaaminen sujui ongelmitta korkeimmillakin säädöillä ilman kellotusta, tosin sitä kiusasivat Windows 8:n hyppäykset takaisin työpöydälle pelin käynnistyessä. Ylikellotuksesta vaikutti olevan paljon vaikutusta PCMark 7 suop
GT70:ssakin pelaaminen oli sujuvaa ja Titanfallissa tapahtuneet ongelmat eivät toistaiseksi ilmenneet muissa peleissä. Watch Dogsissa tuli välillä sen verran raskaita välikohtauksia etenkin ajelun aikana, ettei asetuksia pitäisi mielellään aivan tapissa.
GT70 ei ole massiivisuutensa takia miellyttävä matkaläppäri, mutta se toimii oikein hyvin siirrettävänä pelitietokoneena ja värikkään LED-näppäimistönsä ansiosta se on varsin tyylikäs. Useimmat pelit pyörii läppärin tasolla kuin unelma grafiikka-asetuksista huolimatta, mutta odotetusti suorituskyky jää selvästi jälkeen saman hintaluokan pelikeskusyksiköistä ja riittävän fps:n kannalta joskus grafiikan määrääkin joutuu karsimaan. Pitkänä miinuksena on hallitsemattoman suuri lämmöntuotto, joka voi lyhentää huomattavasti kalliin laitteen käyttöikää. Lisäksi laite meni kyykkyyn Titanfallin kanssa, joka onnistui laittamaan prosessorin koetukselle ja pätkimään tai kaatamaan pelin. Pelikannettavia etsittäessä kannattaa tiirailla sellaisia malleja, joissa ilmanvaihtoon ja lämpötilojen hallintaan on panostettu. Suomen verkkokaupoissa vastaava MSI GT70 maksaa noin 1800 euroa ja Windows 8:n vihaajien onneksi joitakin malleja voi olla saatavilla ilman käyttöjärjestelmääkin.
Arvosana: 3/5
Nightblade on eräänlainen runkopaketti, joka vain tarvitsee vain pelaajan haluamat raudat, mutta säästää suurelta osin työn osien valinnasta ja kasaamisesta pienikokoiselle kotelolle. Valmiskonepakettina arvostelukappale palvelisi pelaajia erinomaisesti, mutta Suomen kaupoissa ei näitä Nightbladeja ole vielä näkynyt missään muodossa. Nightbladen hinta tulee olemaan 459 euron nurkilla, mutta itse kasaamalla voisi suorituskykyyn nähden keventää kukkaroa huomattavasti. Valmistietokoneena tämä voisi olla varsin kallis paketti, sillä pelkästään muiden arvostelukappaleen osien osalta kuluja tulisi noin 1300 euroa, eli kokonainen pelikeskusyksikkö voisi maksaa saman verran kuin GT70 pelikannettava. Kotelon pienuuden ansiosta sen saa näppärästi mukaan vaikka laineille painostaan huolimatta. Emolevy on varustettu kaikenlaisille tarpeille ja ylikellot saa yhden napin painalluksella, josta huolimatta lämpötilat pysyvät hallinnassa. Kotelon sijoittaminen vaatii kuitenkin riittävän syvän tilansa ja jalat tulisi sijoittua tasaiselle pinnalle mieluiten kauas tason reunoilta.
Arvosana: 4.5/5
MSI GT70
|
GT70:ta voisi ennemmin kutsua siirrettäväksi kuin kannettavaksi, sillä se on noin neljän kilon painoinen järkäle. Näin massiivinen ei siis sovi aivan jokaisen reissailun kaveriksi, ainakaan joka päivä käytettävään koulureppuun. Parhaiten hyöty voi irrota joko omilla lani-illoilla kaveriporukan kanssa tai oikeilla tapahtumilla, jolloin massiivisia irtaimistoja ei tarvitse raahata mukana.
Sekä paneeli että näytön takaosa on kiiltävän mustaa harjapintaa ja reunat ovat taas mattamustaa. Kaikkein huomattavin erilaisuus näkyy Steelseries-näppäimistöstä, jonka taustavalot saa kolmen eri värisiksi samaan aikaan. Ohjelmistojen joukossa on sitä varten Steelseries Engine -ohjelma, jonka avulla voi laittaa erilaisia väriprofiileja. Asetukset voi tallentaa neljälle eri profiilille ja profiilien vaihto onnistuu lennosta näppäinyhdistelmällä fn ja 1-4. Yksittäisiä näppäimiä ei kuitenkaan voi korostaa samalla tavalla, kuin arvostelemassamme XG1-R LED -näppäimistössä, sillä penaalilla on vain kolme eri LED-aluetta. Ohjelmalla voi määrittää makroja mille tahansa tavallisille näppäimille ja se osaa pitää tilastoakin useimmin painetuista näppäimistä. Fyysisesti arvostelukappaleella oli jenkkinäppäimistön layout ja kirjoitteluun oli siitä huolimatta nopeaa tottua, mutta kannattaa erikseen tarkistaa nordic-version layout. Jostain syystä MSI keksi siirtää Windows-napin oikealle puolelle, vaikka sen voisi ottaa kokonaan pois käytöstä erillisellä napilla, jos sellainen olisi. Omasta mielestäni nappi toimii paremmin vasemmalla, koska käytän paljon nuolinäppäimiä esimerkiksi ikkunoiden siirroissa.
Vasemmalla puolella on kolme jakkiliitäntää, joihin saa kiinni joko tavalliset stereokuulokkeet tai vaikka surround-monikanavakaiuttimet 3.5mm jakkiliittimillä. Myös USB 3.0 -liitännät ja SD-korttipaikka ovat vasemmalla puolella, kun taas USB 2.0 ovat oikealla levykelkan kanssa. Optista asemaa en valitettavasti päässyt testaamaan, sillä arvostelukappaleen levykelkka oli jumissa ilmeisesti kuljetuksen vuoksi. Takana ovat näyttö-, virta, ja RJ45-liitännät. Etupaneelissa on hipaisupainikkeita, joilla voi avata PowerDVD-soittimen, laittaa tuulettimen kierrokset täysille, vaihtaa näppäimistön LED-värejä, kytkeä langattomat laitteet pois päältä, sammuttaa näytön ja avata Dragon Gaming Centerin, jolla näkee laitteen tilatietoja ja voi säädellä vaikka hiiren ja äänen asetuksia. Laitteen reunoilla oleva kaiutinpari ei kykene toistamaan kovin basistista meteliä, mutta eipä niitä siihen voi odottaakaan. Dynaamisen äänentoiston ansiosta niitä kuitenkin tykkää käyttää pelaamiseen, jos on muutenkin tottunut pelaamaan kaiuttimien kanssa. Ohjelmistojen joukosta löytyy myös Realtek ja Sound Blaster Cinema, jolla voi säätää äänen basso- ja terävyystasoja.
Arvostelukappale on varustettu Windows 8.1:lla, joka ei testien aikana tuottanut suuremmin ongelmia arvostelijan runsaasta W7-tottumuksesta huolimatta, mutta Microsoftin keksintö vaihtaa työpöytä hetkeksi pois vaikka kuvan katselun vuoksi tuntuu kyllä turhauttavalta ja sen säätelyssä voi mennä hieman aikaa ja vaivaa. Järjestelmän käynnistelyä, päivittelyä tai perusohjelmistojen lataamista ei paljon tarvitse odotella, sillä järjestelmä pyörii 128 gigatavun SSD-levyllä. Peleille, videoille ja muille suurikokoisille on puolestaan yhden teran mekaaninen kovalevy. Tällainen levykombinaatio kannattaa tämänkaltaisilla läppäreillä ollakin, mikä voi näkyä hintalapussakin SSD:n hinnan laskusta huolimatta. Saa nähdä, milloin hybridilevyt tulevat yleisimmiksi, jolloin laitteissa voisi olla ekstratilaa uusille levyille tarvittaessa.
86 wattitunnin akku kestää pelikäytössä noin pari tuntia ja valmiustilassa näyttö päällä 4-5 tuntia, joten virta ei surffaillessa lopu aivan äkkiä. Akku sopii kevyeenkin pelaamiseen, mutta virtaa se syöttää raudalle sen verran rajatusti, että Watch Dogsin kaltaisia tehosyöppöjä ei kannata pelata akkukäytöllä, mieluiten aina verkkosähkön kanssa akun iän säästämiseksi. Lisäksi se lukitsee FPS:n 30:een automaattisesti.
GT70:ssä on mahdollisuus tehostaa jäähdytystä painamalla paneelissa olevaa hipaisupainiketta. Se nostaa tuulettimen nopeuden jo 4700 kierrokseen minuutissa, jolloin meteli on jo aika kova. Tästä ja 25-asteisesta ympäristöstä huolimatta prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat kohoavat jopa yli 90 asteen. Rauta pääsee äärimmilleen ainakin Titanfall-pelin kanssa, jonka vanhanaikainen Source-moottori veti ainakin prosessorin lämpötilat niin äärimmilleen, että laite joutui automaattisesti tiputtamaan prosessorin maksimikelloja ja samalla pelikin pätkii. Ongelman voi korjata laskemalla prosessorin maksimisuorituskykyä Windowsin virta-asetuksista 100%:sta vaikka 95%:een. Ulkoisesti lämpötilaa voi keventää esimerkiksi CoolerMaster X3:n kaltaisella lisäjäähdyttimellä. Mutta muutenkin monissa muissa peleissä, missä näytönohjaimen suorituskyvyllä on iso merkitys, käy näytönohjaimen lämpömittari 90-94 astetta. Tätä menoa myöten raudan käyttöikä voi lyhentyä vauhdilla, mikäli raskaita pelejä pelaillaan runsaasti. Tämän hintaluokan läppäriä voisi olla ikävää heittää SER-jätteisiin yhden loppuunajetun näytönohjaimen takia, johon ei välttämättä pysty vaihtamaan uutta tilalle ja siksi vetäisin lämpötilan rajaksi 80-85 astetta. Ainakin arvostelemamme ASUS G750:n lämpötila pysyi maksimissaan noin 80 asteessa, joka on kunnioitettava tulos tämän tehokkaan jäähdytyksen ansiosta.
GT70:n kuuma poistoilma virtaa vasemman käden kohdalta, joka voi olla haitallinen vasenkätisille. Jäähdytys tulee todennäköisesti parantumaan GT72-malleissa, jossa ASUS G750-kannettavan tavoin poistoilma tulee molemmilta takareunoilta. Jostain syystä tämä GT70 näyttää jäähdytyksen kannalta joko keskeneräiseltä tai halvahkolta tuotteelta, sillä takareunan oikeaa puolta ei ole ulkopuolelta nähden ole käytetty hyväkseen liitännän tai jäähdytyksen kannalta.
Lämpötilat:
- CPU (valmiustila): 55°C
CPU (max): 84-90°C
GPU (valmiustila): 50°C
GPU (max): 90-94°C
MSI Nightblade
|
Nightblade on pelaajille tarkoitettu paketti, johon on huolehdittu 16-litraisen kotelon sisään sopivat osat mini-ITX-emolevyn ympärille, kuten virtalähde ja DVD-asema. Siitä siis puuttuu näytönohjain, prosessori (ja jäähdytin), RAM-muistit ja SSD- tai kiintolevyt. Jotkut valmistajat myyvät Nightbladea valmiiden pakettikoneiden yhteydessä, jolloin minkään sisusosien ja käyttöjärjestelmän asentamisesta ei tarvitse itse huolehtia. Arvostelimme Nightbladen tietokoneena arvostelukappaleen osien kanssa.
Vaikka koppa on vain 16-litrainen, siitä tulee yllättävän massiivinen, sillä arvostelukappaleen kopassa on 9,5 kiloa painoa kaikkien sisuksien kanssa. Kopan vasemman reunan saa auki kahta vipua liikuttamalla. Alapuolelle mahtuu maksimissaan kaksi PCI-E-paikkaa vievän näytönohjaimen. Gaming.fi:lle toimitetussa paketissa odotti GTX780 Ti näytönohjain, joka edusti arvosteluhetkellä Nvidian uusimman sukupolvensa tehokkaimpia näytönohjaimia pöytäkoneilla. Emolevyssä on kuitenkin integroitu grafiikkapiiri ja kaksi HDMI-liitintä, jos ei aio lisätä erillistä grafiikkakorttia. Tallennusmuistina oli kahden teran kiintolevy ja SSD-levy, joten järjestelmä ei lataile itseään tai oheisohjelmia etanavauhdilla. Levytilaa on yhdelle 3.5 tuumaiselle kyljessä ja kahdelle 2.5-tuumaiselle yläpuolella, joten kovin monta kiintolevyä ei tähän mahdu. Pienen kokoinen Slim Slot-in optinen DVD-levyasema sijaitsee poikittain koneen edessä, johon levy työnnetään ilman painonappia.
Pienen kotelon ansiosta Nightbladen voi ujuttaa mihin vain, kunhan takana on tilaa johdoille. Kotelo vaatii kuitenkin vähintään puoli metriä syvän tilan (josta takajohdot noin 10cm), jonka takia tuli ongelmia asettaa laite TV-tasolle. Lisäksi kotelon edestä lähtee eteen jalka, jonka takia se voi tipahtaa hyllyltä helposti, jos se on liian lähellä hyllyn tai pöydän reunaa. Kotelon edessä on USB-liittimiä sekä stereo- ja mikrofoniliitännät. Loput liittimet saa taakse, josta saa surround-monikanavakaiuttimet kiinni 3.5mm jakkiliittimillä tai S/PDIF-liitännällä. Takaa lähtee emolevyltä myös langattomien laitteiden antennit, jotka kiinnitetään ja irrotetaan pyörittämällä.
Alla olevan tilan tarkoituksena on imeä tuloilma sisään pölysuodattimen läpi, jonka saa irti helposti imuroitavaksi. Kotelossa on yksi tuuletin takana (92mm), jonka kautta puhalletaan paluuilma pois. Lisäksi prosessoriin on asennettuna riittävän suurikokoinen jäähdytin tuulettimella ja sille on hyvä tilavaraus ainakin kopan leveyssuunnassa. Tosin pelkkä Nightblade ei sisällä jäähdytintä ja sopivan valitseminen saattaa tulla hankalaksi. Toimitetun jäähdyttimen koko tuntuu olevan maksimimitoissaan, jonka korkeus on noin 12 senttiä ja sivujen leveys 8,9 senttiä. Arvostelukappaleen lämpötilat pysyvät hallinnassa toisin, kuin esimerkiksi GT70:lla. Tuulettimen voi tarvittaessa lisäillä sivullekin (120mm), jos nykyisen ilmankierron teho ei riitä.
Nightbladen kenties mielenkiintoisin ominaisuus on kytkettävä ylikellotus (OC Genie), jonka saa päälle painamalla kytkinnappia kopan edestä jakkiliittimien vierestä. Tällöin OC Genie -nappi palaa punaisena ja se nostaa prosessorin kelloja ylös (3400MHz:stä 4000MHz:iin) ilman mitään erillisiä sovelluksia, sillä kaikki tarvittava on emolevyssä valmiina. Tosin se jättää näytönohjaimen ylikellottamatta, jonka joutuisi kellottamaan erikseen.
Lämpötilat:
- CPU (valmiustila): 55°C
CPU (max): 81°C (ylikellotettuna noin 2°C lisää)
GPU (valmiustila): 37°C
GPU (max): 80°C
Suorituskykytestit
Seuraavaksi esitämme vertailut erilaisten testien ja pelien suorituskyvyistä. Kaikki testit tehtiin ohjelmien oletusasetuksilla ja pelit pelattiin 1920x1080 resoluutiolla. Pelien mittaamisessa käytettiin FRAPS-ohjelmistoa, jolla laskettiin fps:n keskiarvo (kuvia sekuntia kohden) ja niiden vaihtelut. Nightbladessa ei pelitestien aikana käytetty ylikellotusta.
3DMarkilla testattiin molempien arvostelukappaleiden pisteytettyä pelisuorituskykyä ja Nightbladen osalta erikseen myös ylikellotettu osuus. Vertailun vuoksi mukana on Lenovo Z50-70 kannettava tietokone (i5-4200U 1,6GHz, GT840M 2GB, 8 GB DDR3 1600 MHz). Testeistä kevyt Ice Storm mittaa mobiililaitteitakin, Cloud Gate on keskiraskaille pelitietokoneille ja Fire Strike haastaa tehokkaatkin pelikoneet. Sky Diverin tulokset jätettiin kokonaan pois, sillä se tuotti epäonnistuneita testituloksia.
3DMark 11 -testi suoritettiin vertailun vuoksi MSI GT70:n ja aikaisemmin testatun ASUS G750:n pelikannettavien välillä, josta huomaa paremman näytönohjaimen merkityksen.
PCMark 7:ssa mitattiin laitteiden yleistä suorituskykyä.
Titanfall ajettiin kahdessa eri vaiheessa. Kevyemmässä reunanpehmennys oli 4x MSAA ja varjostus, effektit, mallinnus ja räsynuket keskitasolla ja loput korkealla. Toisessa vaiheessa kaikki ovat säädetty tappiin saakka. Watch Dogs testattiin kahdessa vaiheessa kaupunkiajelulla, korkeilla ja ultrakorkeilla asetuksilla ilman mitään modifikaatioita. Tomb Raider (2013) mitattiin pelin omalla benchmark-testillään. Korkeimmilla asetuksilla eron tekee TressFX, joka saa hiukset aidomman näköisiksi. Team Fortress 2 ajettiin korkeimmilla grafiikka-asetuksilla.
Nightbladella pelaaminen sujui ongelmitta korkeimmillakin säädöillä ilman kellotusta, tosin sitä kiusasivat Windows 8:n hyppäykset takaisin työpöydälle pelin käynnistyessä. Ylikellotuksesta vaikutti olevan paljon vaikutusta PCMark 7 suop
GT70:ssakin pelaaminen oli sujuvaa ja Titanfallissa tapahtuneet ongelmat eivät toistaiseksi ilmenneet muissa peleissä. Watch Dogsissa tuli välillä sen verran raskaita välikohtauksia etenkin ajelun aikana, ettei asetuksia pitäisi mielellään aivan tapissa.
GT70: Yhteenveto
GT70 ei ole massiivisuutensa takia miellyttävä matkaläppäri, mutta se toimii oikein hyvin siirrettävänä pelitietokoneena ja värikkään LED-näppäimistönsä ansiosta se on varsin tyylikäs. Useimmat pelit pyörii läppärin tasolla kuin unelma grafiikka-asetuksista huolimatta, mutta odotetusti suorituskyky jää selvästi jälkeen saman hintaluokan pelikeskusyksiköistä ja riittävän fps:n kannalta joskus grafiikan määrääkin joutuu karsimaan. Pitkänä miinuksena on hallitsemattoman suuri lämmöntuotto, joka voi lyhentää huomattavasti kalliin laitteen käyttöikää. Lisäksi laite meni kyykkyyn Titanfallin kanssa, joka onnistui laittamaan prosessorin koetukselle ja pätkimään tai kaatamaan pelin. Pelikannettavia etsittäessä kannattaa tiirailla sellaisia malleja, joissa ilmanvaihtoon ja lämpötilojen hallintaan on panostettu. Suomen verkkokaupoissa vastaava MSI GT70 maksaa noin 1800 euroa ja Windows 8:n vihaajien onneksi joitakin malleja voi olla saatavilla ilman käyttöjärjestelmääkin.
Plussat [+] | Miinukset [-] |
Järjestelmän suorituskyky SSD:n ansiosta | - Riittämätön jäähdytys |
+ Pelisuorituskyky | - Windows-napin sijainti |
+ Dynaaminen äänentoisto kaiuttimilta | |
+ Tyylikäs näppäimistö |
Arvosana: 3/5
Nightblade: Yhteenveto
Nightblade on eräänlainen runkopaketti, joka vain tarvitsee vain pelaajan haluamat raudat, mutta säästää suurelta osin työn osien valinnasta ja kasaamisesta pienikokoiselle kotelolle. Valmiskonepakettina arvostelukappale palvelisi pelaajia erinomaisesti, mutta Suomen kaupoissa ei näitä Nightbladeja ole vielä näkynyt missään muodossa. Nightbladen hinta tulee olemaan 459 euron nurkilla, mutta itse kasaamalla voisi suorituskykyyn nähden keventää kukkaroa huomattavasti. Valmistietokoneena tämä voisi olla varsin kallis paketti, sillä pelkästään muiden arvostelukappaleen osien osalta kuluja tulisi noin 1300 euroa, eli kokonainen pelikeskusyksikkö voisi maksaa saman verran kuin GT70 pelikannettava. Kotelon pienuuden ansiosta sen saa näppärästi mukaan vaikka laineille painostaan huolimatta. Emolevy on varustettu kaikenlaisille tarpeille ja ylikellot saa yhden napin painalluksella, josta huolimatta lämpötilat pysyvät hallinnassa. Kotelon sijoittaminen vaatii kuitenkin riittävän syvän tilansa ja jalat tulisi sijoittua tasaiselle pinnalle mieluiten kauas tason reunoilta.
Plussat [+] | Miinukset [-] |
+ Arvostelukappaleen erinomainen suorituskyky | - Kotelon etujalka |
+ Pieni koko | - Hinta |
+ Ylikellotus napin painalluksella |
Arvosana: 4.5/5
MAINOS
MAINOS
1
1